Uw baby dragen: Het is heel normaal!


baby dragen heel normaal

Als je je baby draagt, voelt het alsof je niets anders kunt doen. Maar dat is heel normaal! Als u deze symptomen ervaart, ga dan gewoon door en maak u er niet te veel zorgen over. Baby’s hebben het nodig om gedragen te worden, dus ze zullen elke kans die ze krijgen aangrijpen. Ze willen zich ook dicht bij hun ouders voelen, want dat geeft hun de veiligheid die alleen een ouder kan bieden. We weten allemaal hoe belangrijk het emotionele welzijn van onze kinderen voor ons is!

In Nederland is het niet alleen gebruikelijk om je baby bij je te dragen, maar het wordt ook beschouwd als een alledaagse gebeurtenis. Toch is deze gewoonte in andere culturen nog grotendeels onbekend en kan het voor mensen die dit nog nooit hebben gedaan nogal ongewoon of zelfs achterlijk aanvoelen! De kinderwagen biedt een handige manier om kleine kinderen te vervoeren en is tegelijkertijd gemakkelijk voor de heupen – wat misschien verklaart waarom draagdoeken hier minder populair zijn dan elders (hoewel sommige Nederlandse vrouwen ze wel gebruiken).

Op de meeste plaatsen in Europa zie ik mensen vrij openlijk met hun baby rondlopen – of het nu gaat om autostoeltjes/wandelwagens die met koordjes aan het hoofd vastzitten, zoals Britse ouders gewend lijken te zijn; of om zachte rugzakjes die over de borstkas worden gedragen.

Je baby dragen is helemaal niet gek

Onze cultuur is er een die ouders vaak ontmoedigt om hun baby’s te dragen. De algemene regel lijkt te zijn dat ze altijd een aangewezen persoon bij zich moeten hebben. Meestal in de vorm van kinderwagens of boxen voor baby’s en bedden zodra kinderen oud genoeg zijn om ’s nachts alleen te slapen – maar wat als je je kind niet wilt? Wat zeggen deskundigen over slingeren tijdens het buiten lopen? “Niet doen!” zegt iedereen die ik het vraag – verpleegsters die nieuwe moeders verzorgen die door schommels zijn gekomen en te horen krijgen dat je je niet alleen kunt bezeren, maar ook niet leert hoe je instinctief sociaal met elkaar omgaat.

Maar is dit waar? Er zijn culturen, denk bijvoorbeeld aan AziĆ« en Zuid-Amerika waar alle baby’s gedragen worden. Vanwege de slechte wegen en het gebrek aan een kinderwagen of wiegje – of zelfs geld om er een te kopen – hebben ouders vaak geen andere keuze dan hun kind te dragen om het te beschermen tegen gevaar tijdens wandelingen buitenshuis; maar dat is niet altijd de manier geweest waarop mensen voor ons met bevallingen omgingen! In de oudheid bevielen vrouwen zittend omdat ze geen verwondingen wilden tijdens de bevalling en ook geen moeilijkheden wilden om daarna zonder hulp op te staan.

Drager

Stel je voor dat je een kind bent, niet in staat om voor jezelf te zorgen. Anderhalf jaar lang voordat je goed kunt lopen, zorgen je ouders of verzorgers voor alle veiligheid die nodig is om kinderen niet afhankelijk te laten zijn van iets anders dan zichzelf. Tot die tijd hebben ze kinderbedjes en kinderwagens nodig zodat baby’s veilig kunnen slapen zonder risico dat er iets uitvalt.

Mensen zijn van nature dragers – de jongen die we vanaf de geboorte hebben grootgebracht zijn volledig afhankelijk van ons terwijl het tijd kost om te leren hoe te leven buiten onze kring; wanneer ze er klaar voor zijn hangt grotendeels af van wat voor soort ouder hen gedurende vele maanden heeft geleerd: sommigen lopen al met acht maanden.

Wiegjes en kinderwagens bestaan nog niet zo lang. In de 1-2 miljoen jaar dat de mens bestond, werden baby’s rechtop gedragen om krampjes en reflux te helpen voorkomen, omdat hun instincten ook op deze houding zijn afgestemd. Ze worden het beste geboren als ze met hun buik in een rechte houding zitten; het helpt bij de ontwikkeling van de heupen en vermindert de druk op de spieren in je hele lichaam.

Het dragen van uw baby geeft de rug van de baby ook de kans om in zijn natuurlijke curve te gaan staan. Baby’s die plat op hun buik of rug worden gelegd, hebben daarentegen een onderontwikkelde houding omdat ze de hele dag zo achterover liggen zonder enige ondersteuning. Dit is niet alleen omdat er geen spierontwikkeling plaatsvindt tijdens het slapen, maar eerder omdat ze in die periode ook niet genoeg tijd krijgen om rechtop te staan!

Een manier om een goede spierkracht en stabiliteit aan te moedigen is je baby vaak te dragen; rechtop zoals thuis met mama lief schouderblad tegen oksel (dit kan enige aanpassing vergen).

Het komt ten goede van de emotionele ontwikkeling van de baby

Dragen is goed voor de emotionele ontwikkeling van een baby. Baby’s zijn kwetsbaar en hulpbehoevend totdat ze zelf iets kunnen. Maar zelfs dan duurt het even voordat alleen zijn niet meer betekent dat ze worden belaagd door roofdieren of dat er niemand in de buurt is die hen tegen kwaad kan beschermen als hun moeder er niet meer is.

Het dragen van kleding helpt baby’s uit te groeien tot zelfverzekerde mensen met sterke gevoelens over wat goed is Het dragen geeft een individu ook meer eigenwaarde als hij weet hoe goed hij/zij eruitziet door kleren aan te trekken.

Wanneer een baby wordt geboren, heeft hij het instinct om zo dicht mogelijk bij zijn moeder te komen om zich tegen gevaar te beschermen en gezond op te groeien. Dichtbij door haar geur te ruiken en de vertrouwde geluiden te horen die tijdens de zwangerschap worden gehoord; zich hier veilig voelen betekent dat er geen enkel probleem zal zijn omdat alles op het eerste gezicht perfect aanvoelt- tot je je realiseert dat dit niet altijd was zoals het voor ons bedoeld was! Er kan veel gebeuren voordat baby’s onze wereld binnenkomen – ze kunnen al enige ervaring hebben opgedaan met voeding of voedselbronnen via borstvoeding terwijl ze ergens warm in de baarmoeder van hun moeder woonden.

Het is niet verwonderlijk als een baby niet graag in zijn eigen bed of de box slaapt en daar begint te huilen. De kans is groot dat hij zich daardoor onveilig voelt, dus wat doe je? Helemaal niets doen – hem laten weten dat er altijd van alles kan gebeuren zonder dat hijzelf of anderen in zijn omgeving hem storen, maakt het voor beide partijen alleen maar erger; probeer je kind in plaats daarvan te leren hoe veilig deze wereld echt is met een aantal activiteiten die het geduld bewaren, zoals speelgoed van de grond oprapen nadat je het zelf al hebt opgeraapt.

Je ziet het steeds meer

Het dragen van je baby wordt steeds moderner. Er zijn tientallen merken die draagdoeken en dragers ontwerpen, en ze worden steeds modieuzer – kleuren strepen patronen in alle vormen maten gemaakt van materialen zoals katoen polyester vegan leer. Behalve dat het goed is voor de fysieke ontwikkeling en het emotionele welzijn is het ook erg handig.

Als je baby blijft huilen en niet kan worden getroost, kun je hem met een draagdoek dicht bij je houden terwijl je beide handen vrij hebt. Het is handig voor onderweg, het is perfect om overal mee naartoe te nemen! Als we over drukke markten of overvolle bussen/treinen lopen (of zelfs gewoon door wat bomen), zijn mooie wandelingen niet mogelijk zonder deze kinderwagen; plus wie wil dat zijn dure kinderwagen vast komt te zitten in een lift?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *